Глава първа, в която образът на булката е измислен от самата Ума Търман,

...
Глава първа, в която образът на булката е измислен от самата Ума Търман,
Коментари Харесай

Убий Бил на 20 години - 10 интересни факта как е бил създаден

Глава първа, в която образът на булката е измислен от самата Ума Търман, а Тарантино пише сюжета 6 години

Куентин Тарантино замисля “Убий Бил ” още до момента в който прави “Криминале ”. За желанието си да снима в стила на кунгфу филмите от 70-те години режисьорът споделя на Ума Търман.

Тя поддържа концепцията и сама измисля по какъв начин героинята ще се бие със самурайски меч и в булчинска рокля. Това го написа и в началните надписи на компания.

Написването на сюжета лишава 6 години, като в началото концепцията е за един филм. Но написаните 220 страници, които са голям размер за Холивуд (обикновено от създателите желаят най-много 110), стряскат продуцентите и те изискват Тарантино да раздели плана на две елементи. Тарантино обаче постоянно го възприема като едно цяло.

Глава втора, в която първоначално ролята на Бил е била написана за Уорън Бийти

Изигралият Бил артист Дейвид Карадайн не е бил първият избор на Тарантино. Първоначално режисьорът е писал ролята за звездата на истинския “Бони и Клайд ” Уорън Бийти, само че артистът не съумял да се впише в графика. След това Куентин пробвал да притегли поредно Джек Никълсън, Кърт Ръсел и Мики Рурк, само че и те по разнообразни аргументи не получават ролята.

В последна сметка Бил е изигран от Дейвид Карадайн, който към оня миг е прочут основно с ролята на шаолинския духовник Куай Чан Кейн от известния през 70-те години сериал “Кунгфу ”.

Глава трета, в която Самюъл Л. Джексън играе мъртъв музикант, а Майкъл Паркс повтаря ролята си от други проекти на Тарантино

В дилогията “Убий Бил ” има и любопитни актьорски превъплъщания във второстепенни функции. В сцената след нападението против Булката в църквата в кадър се вижда Самюъл Л. Джексън, който извършва ролята на мъртвия музикант.

Интересен е и обликът на тексаски рейнджър, изигран от артиста Майкъл Паркс, който проверява клането по време на сватбата в църквата с камбанарията. Той изиграва същата роля в други планове на Тарантино - “От здрач до зори ” и в двете елементи на “Бибрутално ”.

Глава четвърта, в която Ума Търман катастрофира по време на фотоси

През 2018 година в огромно изявление за The New York Times Ума Търман за първи път описа за автомобилната злополука, която претърпява поради небрежното отношение на снимачната група и напън от страна на Тарантино. По спомените на актрисата режисьорът настоял в едната от сцените тя персонално да ръководи кабриолет по черен път.

Търман споделя, че автомобилът изглеждал доста остарял и неспособен за каране, изключително в сходни условия. Тарантино обаче отказал дубльорка каскадьор. В резултат Ума катастрофира, като контузва съществено врата и коленете си, а получава и мозъчно разтърсване.

Няколко дни по-късно юристът на Търман изпраща до компанията Miramax, която се занимава със фотосите на кино лентата и тогава е ръководена от Харви Уайнстийн, писмо, от което излиза наяве, че актрисата ще заведе дело.

Юристите на Miramax дават отговор, че ще дават видео от снимачната площадка единствено при изискване, че тя се откаже от финансовите си искания.

Ума Търман се отхвърля, само че след години справедливостта въпреки всичко спечелва. 15 години по-късно по време на правосъдните каузи против Уайнстийн Тарантино, който до тогава пази скандалния продуцент, дава на актрисата запис, който удостоверява, че снимачният автомобил е бил развален.

Глава пета, в която оповестената петминутна сцена на багра на Ума Търман с Луси Лиу трае тъкмо пет минути

Преди сцената на багра на Булката с О-Рен Иший в “Дома на светлосините листа ” героинята на Луси Лиу произнася следната фраза на японски: “Надявам се, че си запазила малко сили, тъй като другояче няма да издържиш и пет минути. ” И на Ума Търман трябват тъкмо 4 минути и 59 секунди, с цел да завърши с съперничката си.

Глава шеста, в която преди снимките Тарантино моли Ума Търман да изгледа три определени от него кино лентата

По мемоари на Търман преди началото на фотосите Тарантино се обръща към нея с молба да изгледа деликатно три кино лентата, които щели да оказват помощ по-добре да вникне в облика на героинята си и да разбере света на “Убий Бил ”.

Това са “Килър ” на Джон Ву, “Кофи ” с бъдещата звезда от “Джаки Браун ” Пам Гриър, на който продуцентът се споделя Робърт Папазян, и “За няколко $ повече ” на Серджо Леоне.

Актрисата има задоволително време да ги гледа даже по няколко пъти - стартът на фотосите се отсрочва поради бременността.

Глава седма, в която кръвта блика от цялостни с багра презервативи

По време на фотосите реквизиторите прибягват към трикове, употребявани от техни сътрудници, работили в екшъните от 70-те години. За да имитират безапелационно бликащата от раните кръв, те пълнят с алена багра презервативи, които се пръскат в точния миг. И всичко това, тъй като Тарантино се отхвърля изрично от потреблението на компютърни резултати.

Глава осма, в която колата на Булката с неприличен надпис се появява в клипа на Лейди Гага

Не стига, че въпросната кола на Булката след фотосите става персонална благосъстоятелност на Тарантино, ами тя продължава живота си на сцената и след “Убий Бил ”. Същият автомобил се появява на екран най-малко още два пъти - в клипа на Миси Елиът за песента I`m Really Hot и във видеото на Лейди Гага и Бионсе за парчето Telephone.

Глава девета, в която най-дългата сцена се снима 17 пъти, а оператор припада от отмалялост

Най-дългата сцена в първата част на “Убий Бил ”, в която Булката се бие с елитния отряд на клана “88-те гневни ”, е снимана за повече от шест часа, като са били нужни 17 дубъла.

Според слуховете стедикам операторът, който се грижи за камерата, нужна за фотосите на динамични сцени- Лари Маконки, към края на снимачния ден е бил толкоз изтощен, че примрял напряко на терен.

Глава десета, в която става ясно, че “Убий Бил ” е единственият филм на Тарантино, в който не се използва онази дума с “н ”

Любител на грубия изказ и напряко на псувните, в “Убий Бил ” Тарантино за първи и евентуално за финален път в кариерата си се отхвърля от потреблението на обидната дума, започваща с “н ”, във връзка с тъмнокожите. Причината не е ясна.

Епилог, в който става въпрос за третата част

От момента на излизането на втората част на “Убий Бил ” се разяснява дали ще има трета. Самият Тарантино, който през 2024 година навършва 60, приказва за това с все по-намаляващ възторг. Приглася му и Ума Търман, която показа, че от дълго време не е имало никакви договаряния за увеличението на кино лентата до трилогия.

В едно от последните си изявленията Тарантино, който има да прави единствено още един филм (отдавна е оповестил, че ще завърши с киното след 10-ия си осъществен проект), призна, че не желае това да е продължение, а независима история, която ще постави завършек на творчеството му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР